Beypazarý Haber Tv | Beypazarý Haberleri
    07 Eylül 2010 Salý
AYAÞLI ÇÝFTÇÝLER EYLEM YAPTILAR Paylaþ
Geçtiðimiz hafta Ayaþ'ta yaðan saðanak yaðýþ ve dolu, binlerce dönüm ekili alana zarar verdi. Ayaþlý çiftçiler, maðdur olduklarýný söyleyerek eylem yaptý.
Eklenme Zamaný- 2010-07-13 - 14:40
BU HABER 507 KEZ OKUNDU

 Ankara’da tarýmýn göz bebeði olan Ayaþ ve köylerinde saðanak yaðýþýn ardýndan þiddetli dolunun yaðmasý üreticiyi periþan etti. Gencali, Akkaya, Sinanlý, Ilýca, Ýlhan, Güneyce, köylerinde ve Oltan beldesinde etkili saðanak ve dolu yaðýþýnýn ardýndan % 100’e varan hasar tespit edildi. Baþta Ayaþ domatesi olmak üzere, buðday, arpa, kavun, karpuz, enginar, marul, fasulye, havuç vb. sebzeleri dolunun telef etmesi çiftçiyi çok zor durumda býraktý.

Tarlalarýnda biçilmeye hazýr ürünlerinin hasar gördüðünü ve maðdur olduklarýný belirten Ayaþlý çiftçilerimiz, maðduriyetlerinin giderilmesi amacýyla hafta baþýnda eylem yaptýlar. Seslerini duyurmak isteyen çiftçiler, Belediye Baþkanlýðý tarafýndan düzenlenen bir toplantýda hükümete seslenerek yardým istediler. Ayaþ Belediye Baþkanlýðý tarafýndan düzenlenen toplantýya Ayaþ Belediye Baþkaný Ali Baþkaraaðaç, CHP Genel Sekreter Yardýmcýsý ve Ziraat Mühendisleri Odasý Genel Baþkaný Gökhan Günaydýn, Ayaþ Ziraat Odasý Baþkaný Hilmi Derviþoðlu, CHP Ayaþ Ýlçe Baþkaný Ýbrahim Cengiz, Ayaþ Muhtarlar Odasý Baþkaný ile ilçedeki ve köylerdeki tüm muhtarlar katýldý.

Ayaþ Ziraat Odasý Baþkanlýðýnda yapýlan basýn toplantýsýnda konuþma yapan Ayaþ Belediye Baþkaný Ali Baþkaraaðaç, ‘’Köylümüz, çiftçimiz periþan, üreticiyi ilk önce hükümet vurdu son darbeyi de dolu vurdu. Zaten borcunu ödeyemeyen üretici periþandý. Þimdi yiyecek ekmeðe muhtaç ettiler. Yetkililer, üreticilerimizin maðduriyetini biran önce gidermelidir’’ diye konuþtu. CHP Genel Sekreter Yardýmcý Gökhan Günaydýn ise burada yaptýðý konuþmasýnda ‘’Bu hükümet tarýmda uyguladýðý yanlýþ politikalarla çiftçiyi bitirdi. Ayaþ’tan onlara sesleniyorum. Doðal Afet Kanunu’nun yeniden yürürlüðe girmesi gerekir. Bu sorun böyle aþýlýr. Derhal olan üstü toplanarak ve meclisin gündemine getirerek çiftçinin sorunu çözünüz” þeklinde konuþtu.

TARIM SÝGORTASI KALDIRILSIN,
2090 SAYILI KANUN YENÝDEN ÝÞLERLÝK KAZANSIN

Günaydýn, 8 yýldýr zaten ülkemizde çiftçinin periþan olduðunu ve uygulanan yanlýþ tarým politikalarýnýn üreticiyi bitirdiðini vurgularken sözlerine þöyle devam etti:

‘’Ayaþ Ziraat Odasý’nýn ev sahipliðinde yapýlan bu toplantýda Ayaþlý üreticilerimizin durumuna dikkat çekmek ve ülkemizde uygulanan yanlýþ tarým politikalarýnýn çiftçimizi ne hale getirdiðini göstermek için buradayýz. Ankara’nýn en verimli arazilerine sahip olan Ayaþ’ta 150 bin hektar alan üzerinde ekim yapýlmaktaydý. Ancak son yaðýþlar sonrasý yaklaþýk 100 bin hektar alan arazi kullanýlamaz duruma gelmiþ, üreticimizin ekili ürünü telef olmuþtur. Önemli ölçüde meyve sebze alanlarý, tahýl alanlarý tahrip olmuþ. Çiftçi kardeþlerimiz þu an ne yapacaklarýný þaþýrmýþ durumda. Eskiden 2090 Sayýlý Doðal Afetler Konusunda neler yapýlmasý konusunda bir kanun vardý. % 40’ý geçen hasar tespit edilmiþse üreticiye destek verilir, maðduriyeti giderilirdi. Ancak mevcut hükümet bu kanunu kaldýrarak Tarým Sigortasýna geçildi. Zaten üreticimizin elindeki ürün para etmezken, gübre, mazot girdileri sürekli artarken bu Tarým Sigortasý hangi parayla ve nasýl yapýlacak. Sadece Ayaþ’ta deðil, ülkemiz genelinde Tarým Sigortasý maalesef çiftçimizin yarasýna merhem olamamýþtýr. 2090 Sayýlý Yasa yeniden harekete geçirilmelidir. Tarým sektöründe uygulanan Tarým Sigortasý anlayýþý ile bir yere varýlamaz, çiftçi sigortasýný yaptýrsaydý anlayýþý ile bir yere varýlamaz. CHP Grubu olarak konuyu biran önce TBMM’de gündeme taþýyarak ülkemizde uygulanan yanlýþ tarým politikalarýný bir kez daha tartýþmaya açmak istiyoruz.’’

Ankara’da Ayaþ domatesinin kaybolmaya baþladýðýna dikkat çeken Ayaþ’lý çiftçiler ise, ‘’Artýk Ayaþ domatesini tüketiciye ulaþtýramayacaðýz. Bizleri bitirmek istiyorlar, sadece domates deðil, diðer tüm tarým ürünlerinde ayný sorunu yaþýyoruz. Tarým ürünlerimiz bitmek üzere. Bize sahip çýksýnlar, çiftçiyi ve tarýmý bitirmesinler. Yaðýþlardan ve doludan zarar gördük, yetkililer bize ellerini uzatsýnlar’’ diye konuþtular.

 




YORUMLAR

Ekonomi Kategorisine Ait Diðer Haberler

3 Key Ödemeleri Bugün Baþlýyor 3.Key Ödemeleri Ýçin Geri Sayým Baþladý Beypazarý Maden Suyu Adana Bayileri Beypazarýndaydý Çevreci santral, 2 bin 500 kiþiye iþ kapýsý olacak ETÝ Soda Halkevinde Bilgilendirme Toplantýsý Yapacak MTV indiriminizi kontrol edin Ayaþlý Çiftçiler Eylem Yaptýlar Beypazarý Maden Suyu'na Ödül Üstüne Ödül Kuruþu kuruþuna kazýk Beypazarý nda Pazar Geleneði Yok Oluyor
KÖÞE YAZARLARI
Arþivde Haber Ara

VÝDEO HABERLER
Ve Kubilay Filmi 29 Ekimde Sinemalarda
Çekimlerinin büyük bir kýsmý Beypazarý'nda gerçekleþtirilen ve Beypazarýlý bir çok figuranýn yer aldýðý film n
EN ÇOK OKUNANLAR
Beypazarý Þeker Spor Ýlk Maçýnda Ezdi Geçti
Beypazarý'nda Özlenen Tablo ! Saat 16:30 da Beypazarý Stadýnda Oynanan Maça Ýlgi

Ýstatistikler




haberler

RSS © 2009 Beypazarý Haber Tv | Beypazarý Haberleri
Site iceriðinin telif hakký bildirilmeksizin kullanýlması yasaktýr

Orjinal Lida Türkiye Þubesi|radyo dinle |cixgirl | estetik | borsa haberleri | Kompresör | araç kiralama | çelik kapý | çiçek sepeti | ankara evden eve nakliyat